Rakastuimme tähän kauniiseen taloreppanaan, joka oli päässyt pahasti rapistumaan. Kivijalka oli graffitin peitossa, piha roskainen, piharakennus ja vintti täynnä romua, sisustus 70-luvulta muovimattoineen ja punaisine seinineen, unohtamatta mustaksi maalattua discoa ja umpeen rakennettuja ikkunoita. Meitä varoitettiin, että talo oli "väärällä puolella rataa" eikä kukaan sinne halua. Meidän mielestämme paikka oli fantastinen. Asunnot oli myyty ennen kuin talo oli valmis.
Hankolaiset kauppiaat J. Manner ja J. Anttila sekä ajuri Mattila rakennuttivat tämän Karl Nilssonin suunnitteleman jugendtalon 1907 Hangon ensimmäiseksi suomenkieliseksi yhteiskouluksi, jona se toimi 1924 asti. Tiilinen piharakennus oli alun perin koulun ulkokäymälä, jossa oli tyttöjen ja poikien puoli ja välissä tyhjennysluukku. Viimeisimpänä omistajana oli Hangon kaupunki, joka piti päärakennuksessa nuorisotaloa kesään 2010 saakka. Piharakennus oli maapohjainen romuvarasto.
Gamla Unkan palautettiin entiseen loistoonsa, ja talo sai sille kuuluvan jugend-värityksen. Rakensimme yhdeksän persoonallista asuntoa parvekkeineen tai terasseineen. Entiseen huussiin syntyi kaksikerroksinen asunto sekä yhteinen sauna ja pesutupa. Pyykit kuivuvat ulkona kesätuulessa. Asfaltti poistettiin ja sen tilalle syntyi iso, suojaisa pihapiiri. Tontilla on käkkärämäntyjä, runsaasti syreenejä ja vanha omenapuu.
Myyntivaiheessa taloa tuli katsomaan rouva, joka ilmoitti etukäteen, että hän ei sitten osta mitään väärältä puolelta rataa, puutalosta, toisesta kerroksesta eikä varsinkaan pohjoispäädystä. Astuttuaan sisään yhteen asunnoista hän hihkui ihastuksesta. Chyde pyysi saada huomauttaa, että asunto oli väärällä puolella rataa, puutalossa, toisessa kerroksessa ja vieläpä pohjoispäädyssä. "Ei haittaa, minä haluan tämän!"
Jostain syystä juuri Gamla Unkaniin kotiutui valtava määrä lapsia, ja pihapiirissä on meno välillä kuin Vaahteramäellä. Onneksi talon aikuisetkin ovat löytäneet toisensa :)